Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

31 Ιανουαρίου 2024: Εκπαιδευτική εκδρομή στη Νέα Καρβάλη

Ένα απολαυστικό ταξίδι στον χρόνο είχαμε τη χαρά να ζήσουμε προχθές με την εκπαιδευτική μας επίσκεψη στη Νέα Καρβάλη, μια προσφυγική κωμόπολη 11 χιλιόμετρα ανατολικά της Καβάλας.

Πρώτος μας σταθμός το εκθεσιακό συνεδριακό κέντρο όπου εκτίθεται η εμπνευσμένη έκθεση του Αναστασίου Μπίλια, η οποία αναπαριστά με φιγούρες Playmobil το βορειοανατολικό τμήμα της αρχαίας αγοράς της Θάσου. Ο εμπνευστής κατόρθωσε με ακριβή και προσιτό για τα παιδιά τρόπο να παρουσιάσει σκηνές από την καθημερινότητα της πόλης της Αρχαίας Θάσου από την περίοδο των αρχαϊκών χρόνων μέχρι κι αυτή των ρωμαϊκών. Η απεικόνισή της πραγματικά εκπληκτική. 

Δεύτερος σταθμός μας το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο, το οποίο έχει σαν σκοπό να διαφυλάξει την ιστορία του ελληνισμού της Καππαδοκίας, εκθέτοντας σημαντικά κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1924. Η σημερινή Νέα Καρβάλη άλλωστε αποτελεί συνέχεια της παλαιάς Καππαδοκικής Καρβάλης.

Τρίτος σταθμός ο Ιερός Ναός του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, όπου φυλάσσεται το σεπτό λείψανο του Αγίου, το οποίο ήταν θησαυρισμένο στην Καρβάλη της Καππαδοκίας στον ομώνυμο ναό από το 390 π.Χ. μέχρι και το 1924, οπότε το μετέφεραν οι πρόσφυγες στη νέα τους πατρίδα.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα παιδιά πέρα από τη γνώση διψούν και για παιχνίδι. Έτσι, λοιπόν, καταλήξαμε στο φιλόξενο κάμπινγκ της Ν. Καρβάλης, όπου οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να χαλαρώσουν μέχρι το μεσημέρι. 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου